Faaliyet Alanlarımız


Startup Hukuku

Startup genel olarak; yeni bir fikirle yola çıkan girişimcinin şirketleşerek işlerini yürüttüğü bir iş modeli kavramıdır. Startup Hukuku ise; girişimcilik sektörünün etkisiyle ortaya çıkmış, girişim evrelerini koruma altına almayı amaçlayan yeni bir hukuk dalıdır. Startup hukuku ile ilgili olarak mevzuatımızda spesifik bir düzenleme yapılmamış olmakla birlikte bu hukuk dalı Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, Fikri Mülkiyet Hukuku, Bilişim Hukuku, Kişisel Verilerin Korunması Hukuku, Bankacılık ve Finans Hukuku, Sermaye Piyasası Hukuku, Yatırım Hukuku, İş Hukuku, Tüketici Hukuku, Vergi Hukuku ve İdare Hukuku gibi birçok hukuk alanı ile bağlantı içerisindedir.

Son yıllarda teknoloji ve ekonomi piyasalarındaki değişimler girişimlerin geçirdiği süreçleri de etkilemiştir. Girişimlerin çağın gerekliliklerinin zorunlu bir sonucu olarak geçirdiği ve geçirmekte oldukları bu dönüşümler ise bağlantılı oldukları hukuk alanının da dinamik bir biçimde her geçen gün genişleyip ve gelişmesine neden olmaktadır. 


Ticaret Hukuku

Ticaret Hukuku; geniş anlamı ile ticari faaliyetlere ilişkin tüm ilişki ve durumlara uygulanan hukuk dalıdır. Oldukça kapsamlı olan ve bağımsız niteliğe haiz ticaret hukuku, borçlar hukuku ve medeni hukuk ile de ilişkili bir hukuk dalıdır.

Bu hukuk dalı geniş bir alana yatılmakta ve her bir alan kendi içerisinde sıkı hükümlere bağlanmıştır. Bu nedenle ticari faaliyetlerin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi bakımından tüm bu faaliyetlerin hukuk kuralları çerçevesinde gerçekleşmesi büyük önem arz etmektedir.


Şirketler Hukuku

Şirketler hukuku,  “ticari faaliyette bulunan ve ayrı bir tüzel kişiliği bulunan ticari şirketlerin gerek iç ilişkilerini gerek şirket dışı ilişkilerindeki hukuki süreçlerini inceleyen hukuk dalıdır”, şeklinde tanımlanabilir. Bu hukuk dalı ticari şirketlerin kurulması, birleşmesi, bölünmesi, devredilmesi, tip değiştirmesi, tasfiyesi gibi konulara dair normların bütününü ihtiva eder. Şirketler arası rekabet ve usulsüzlüklerin giderilmesi bakımından da önem arz eden şirketler hukuku, ticari şirketlerin faaliyetleri sebebiyle meydana gelen zararların ya da borçların nasıl şekilleneceğini de ele almaktadır.


Birleşme ve Devralmalar

Şirketler verimliliğini ve karlılığını artırmak, aralarındaki rekabeti azaltmak, hammadde tedariğinin düzenliliğini sağlamak, masraflarını azaltmak, sahip oldukları teknolojileri geliştirmek ve benzeri gibi sebeplerle başka bir şirketin bünyesine dâhil olabilir veya birleşerek yeni bir şirket oluşturabilirler. Birleşme; bir şirketin başka bir şirket tarafından devralınması suretiyle ya da mevcut durumda bağımsız şirketlerin yeni bir şirket içerisinde bir araya gelmeleri suretiyle gerçekleştirilir. Devralma ise bir teşebbüsün, başka bir teşebbüsün bir kısmı veya tamamı üzerinde kontrol hakkı doğuracak şekilde mülkiyet kazanması suretiyle gerçekleşir.


Sermaye Piyasası Hukuku

Sermaye piyasası genel olarak hisse senedi, tahvil, bono ve diğer menkul kıymetler ile kıymetli madenlerin işlem gördüğü piyasalardan oluşmaktadır. Ekonomik kalkınmada önemli bir görev icra eden sermaye piyasaları, fon sahibi kişilerin yani yatırımcıların birikimlerini, belli bir getiri beklentisi ile yatırım araçlarında değerlendirdiği piyasadır. Buna karşılık fon ihtiyacı olan kişiler ise sermaye piyasasını kullanarak finansman sağlamaktadırlar.

Türkiye sermaye piyasası, sürekli gelişmekte olduğundan Sermaye Piyasası Hukuku mevzuatı da bu doğrultuda sürekli değişmektedir. Bu alan, başta Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku olmak üzere Borçlar Hukuku, İdare Hukuku, Bankacılık ve Finans Hukuku, Ceza Hukuku, Tüketici Hukuku, Medeni Usul Hukuku, Borsa Hukuku gibi birçok hukuk alanı ile bağlantılıdır.


Fikrî ve Sınai Mülkiyet Hukuku

Fikri mülkiyet; edebiyat, sanat, müzik, mimari vb. alanlarda insan yaratıcılığının ürünü olan ve iktisadi bir değere sahip olan gayri maddi mallar üzerindeki mülkiyettir. Sınai mülkiyet ise marka, coğrafi işaret, tasarım, entegre devre topografyaları, patent ve faydalı modelleri kapsar ve bu mülkiyet hakkından doğan haklar sahiplerinin bunlar üzerinden ekonomik değer elde etmelerini sağlar.

Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku ise marka, telif hakları, endüstriyel tasarımlar, patent hakları, coğrafi işaretler üzerinde sahip olunabilecek maddi ve manevi hakları koruyan ve bu haklar hususunda yasal düzenlemeler yapan hukuk dalıdır.


Sözleşmeler Hukuku

Sözleşmeler hukukunun kapsamında, sözleşmenin geçersizliği, sona ermesi, feshi, iptali, sözleşmeden dönülmesi, tarafların yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda başvurulabilecek yollar ve talep edilebilecek haklar, sözleşmeden doğan zararlar ve cezai şart gibi kavramların tamamı girdiğinden taraflara tanınan hakların bilinmesi önemlidir.